Barourile Iași, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Botoșani și Suceava au hotărât să exprime public și solidar nemulțumirea față de intenția Guvernului României de a impune o cotă la CASS în sistem real neplafonat asupra veniturilor avocaților.

În urma consultării Decanilor Barourilor Iași, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Botoșani și Suceava și având aprobarea Consiliilor acestor Barouri, care reprezintă interesele a peste 3800 de avocați din zona Moldovei, am hotărât să ne exprimăm public și solidar nemulțumirea față de intenția Guvernului României de a impune o cotă la CASS în sistem real neplafonat asupra veniturilor avocaților.
Barourile noastre se raliază astfel eforturilor UNBR și UPRL în a arăta administrației centrale că această măsură este nejustificată, disproporționată și conduce în final la dublarea sarcinii fiscale a avocaților.
Întregul corp profesional al avocaților din Moldova își exprimă solidar protestul față de acest atac, fără precedent, asupra profesiei de avocat și implicit asupra sistemului judiciar în ansamblu.
Dublarea sarcinii fiscale prin impunerea unui CASS în sistem real neplafonat, ar crea o presiune financiară insuportabilă pentru avocați și s-ar răsfrânge inevitabil asupra exercitării în bune condiții a profesiei.
Având în vedere îngrijorarea, hotărârea și solidaritatea exprimate de către colegii noștri, Decanii Barourilor noastre, în acord cu Consiliile acestora, anunță intenția organizării unor acțiuni de protest, inclusiv suspendarea totală a activității serviciilor de asistență judiciară în semn de opozitie fermă față de această măsură absurdă și discriminatorie.
Baroul Iași, prin Decan av. Oana Neda
Baroul Vrancea, prin Decan av. George Gabriel Nicolae
Baroul Galați, prin Decan av. Cristian Săraru
Baroul Vaslui, prin Decan av. Marian Șenchiu
Baroul Bacău, prin Decan av. Alexandru Pruteanu
Baroul Neamț, prin Decan av. Ancuța-Niculina Sandu
Baroul Botoșani, prin Decan av. Adina Sacu
Baroul Suceava, prin Decan av. Liviu Mihai

Marți, 1 noiembrie 2022, a avut loc Conferința de lansare a celei de a doua ediții a Proiectului „Fii Avocat în Școala Ta!”Întâlnirea a avut loc în Amfiteatrul Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din municipiul Vaslui.Succes doamnelor și domnilor avocați din cadrul Baroului Vaslui implicați în acest proiect!


Baroul Vaslui pune la dispoziția instituțiilor interesate și cetățenilor datele de contact ale avocaților înscriși în Baroul Vaslui, după cum urmează:

S.A.J. Vaslui – Avocați din oficiu

Avocați definitivi

Registrul curatorilor speciali

Avocați stagiari

“Importanța avocatului într-o societate democratică”
Avocații au un rol esențial în asigurarea liberului acces la justiție. Un sistem eficient de administrare a justiției presupune nu doar un sistem judiciar independent și imparțial ci, de asemenea, o profesie juridică independentă. Avocații facilitează interacțiunea dintre persoanele fizice și juridice și sistemul judiciar, oferind consultanță juridică clienților și reprezentându-i în fața organelor judecătorești.
Fără asistența unui avocat, dreptul la un proces echitabil și dreptul la un remediu eficient ar fi iremediabil compromise.
Avocații ar trebui să mențină în permanență onoarea și demnitatea profesiei lor ca agenți esențiali ai administrării justiției.
Aceștia trebuie să fie onești și fideli față de clienți, să-i sfătuiască cu privire la drepturile lor legale și obligații, sa întreprindă acțiuni legale pentru a proteja interesele clienților lor și pentru a-i ajuta în fața instanțelor, tribunalelor sau autorităților administrative. În protejarea drepturilor clienților, avocații trebuie să promoveze cauza justiției, să caute să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale omului și să acționeze în orice moment, liber și diligent în conformitate cu legea, standardele și etica profesiei juridice.
Dreptul de acces la un avocat este clar determinat în dreptul internațional. Este un drept în sine și o condiție prealabilă esențială pentru exercitarea și pentru a beneficia de o serie de alte drepturi, inclusiv dreptul la libertate și securitate, dreptul la un proces echitabil și dreptul la o cale de atac eficientă.
Accesul la consultanță și asistență juridică este, de asemenea, o garanție importantă care ajută la asigurarea corectitudinii și a încrederii publicului în administrarea justiției.
U.N. – A/71/348 – Report of the Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers – Protecting the independence of lawyers and the legal profession (O.N.U. – Raportul raportorului special privind independența judecătorilor și avocaților – Protejarea independenței avocaților și a profesiilor juridice – 22 august 2016, paragraf 15, 19 și 30)